Repareer pitchmarks en houd de golfbaan mooi

Iedereen speelt graag op een golfbaan die goed onderhouden is. Jij kan hier je steentje aan bijdragen, want samen houden we de golfbaan mooi. Weten hoe? Rob van Hoof, assistent hoofdgreenkeeper bij Landgoed Bergvliet, heeft enkele tips voor je verzameld. Lees hier hoe je pitchmarks repareert.


Heb je een golfbal afgeslagen of gechipt, dan is het goed om te controleren of je hierbij het gras niet hebt beschadigd. Bijna alle golfers hebben dit al in hun routine opgenomen en daar zijn we erg blij mee. Wat soms nog wordt vergeten, is het contoleren en repareren van de pitchmarks. De pitchmark is de plek op de green waar de bal als eerste terecht is gekomen. Vaak loopt men rechtstreeks naar de plek waar de bal tot stilstand is gekomen, maar vergeet hierbij de plek waar de golfbal een inslag heeft gemaakt. 
 

Oneffen greens, grasziektes en onkruid

De pitchmark laat een kuiltje en een heuveltje achter: het gras is als het ware ingedrukt en de grond komt op een andere plek naar boven. Repareer je de pitchmark niet, dan ontstaan er oneffen plekken op de green en hierdoor wordt de green grillig en minder mooi. Niet herstelde pitchmarks kunnen bovendien leiden tot grasziektes en de vorming van onkruid. Daarom is het verzoek aan iedere golfer: loopt niet voorbij aan de pitchmarks, maar repareer ze!
 

Repareer in drie stappen

Met enkele simpele handelingen (en met behulp van een pitchvork) kun je pitchmarks repareren: 

  • Stap 1: Steek de pitchvork achter de bolling (het heuveltje) van de pitchmark en druk de vork naar voren. Let op: til de grond niet op en draai de vork niet.
  • Stap 2: Herhaal deze beweging aan alle zijden van de pitchmark. 
  • Stap 3: Is het gras terug op zijn plek, druk dan zachtjes met de onderkant van de putter het gerepareerde gebied aan.
     

Meer weten over pitchmarks

Wil je meer weten over het herstellen van pitchmarks? Of heb jij een tip die absoluut in dit rijtje thuishoort? Neem contact op en laat het ons weten! Onze medewerkers zijn tijdens openingsuren te bereiken op telefoonnummer 076 5795 666 of e-mailadres contact@landgoedbergvliet.nl 

Baanstatus

22/07/2024 08:13
18 holes baan
Geopend
Pin position A
Zomergreens
Ja
Wintergreens
Nee
Qualifying
Ja

Reserveer

Starttijd boeken

Lesboeken

Wedstrijdkalender