Vele varianten mogelijk

chippen.jpg

Spelvormen


De meeste gespeelde spelvormen zijn stableford of strokeplay. Er zijn echter talloze spelvormen mogelijk, enkele voorbeelden zijn: foursome, greensome en eclectic.
Hieronder volgt een korte beschrijving van de spelvormen, die het meest bij Golfclub Bergvliet worden gespeeld.

Matchplay

Bij matchplay spelen twee teams, elk bestaande uit 1 óf 2 spelers, tegen elkaar om de winst op elke hole. Een hole wordt gewonnen door het team dat de hole uitspeelt in het minste aantal slagen. De stand wordt als volgt aangegeven:

  • holes voor (holes up) of
  • gelijk (all square) of
  • zoveel holes te gaan

Een wedstrijd is gewonnen als de voorsprong, het aantal holes up, groter is dan het aantal nog te spelen holes. Eindigt een wedstrijd all square, dan kan één extra hole gespeeld worden om te bepalen welk team wint.

Stableford

Bij stableford wordt niet het aantal slagen geteld, maar het aantal punten behaald op elke hole. Een speler krijgt voor elke hole een eigen par. Deze is gelijk aan de par van die hole plus het aantal handicapslagen op die hole. De op een hole gemaakte score wordt omgezet in punten. Per hole krijgt een speler:

  • 0 punten bij meer dan 1 slag boven de eigen par
  • 1 punt bij 1 slag boven de eigen par
  • 2 punten bij de eigen par
  • 3 punten bij 1 slag onder de eigen par
  • 4 punten bij 2 slagen onder de eigen par, etc

De speler met de meeste punten wint.

Strokeplay

Een speler speelt elke hole door tot zijn bal is uitgeholed. Wanneer alle holes zijn gespeeld worden alle slagen bij elkaar opgeteld. De speler met het minste aantal slagen heeft gewonnen.
 

Foursome

Twee spelers vormen een team en spelen samen met één bal. Er wordt altijd om beurten afgeslagen. Speler A slaat af op de oneven holes en speler B op de even holes. Na de afslag wordt er om en om verder gespeeld; als B afslaat doet A de volgende slag, daarna weer speler B, etc. tot de bal is uitgeholed.

Greensome

Twee spelers vormen samen één team. Beiden slaan af met hun eigen bal en kiezen daarna de gunstigste bal waarmee ze om en om verder spelen. Wordt de bal van speler A gekozen, dan speelt speler B de bal, daarna weer speler A tot is uitgeholed.

Greensome Chapman

Twee teams van elk twee spelers spelen tegen elkaar. Beide spelers van een team slaan af en spelen de volgende slag met de bal van hun teamgenoot. Daarna wordt gekozen welke de beste bal is en wordt de andere bal opgenomen. Er wordt om en om verder gespeeld totdat er is uitgeholed. Het team met het beste resultaat wint de hole.

Eclectic

Eclectic is een speciale vorm van strokeplay. Omdat er over meer dagen wordt gespeeld, kan de speler de score van de 18 holes van een eerdere dag verbeteren.

Texas Scramble

De wedstrijd wordt gespeeld in teamverband. Alle spelers slaan af op de afslagplaats, waarna de teamleden de bal met de beste ligging kiezen. De andere ballen worden opgenomen en geplaatst binnen één clublengte van deze bal, maar niet dichter bij de hole. Alle spelers, uitgezonderd de speler van de bal met de beste ligging, slaan nu om beurten hun tweede bal. Vervolgens wordt wederom gekozen welke bal de beste positie heeft enz. Op de greens moeten de ballen gespeeld worden binnen 10 cm van de gekozen bal, maar niet dichter bij de hole. Elke speler slaat minimaal vier keer af.

Vlaggenwedstrijd

Bij een vlaggenwedstrijd krijgt iedere speler een aantal slagen toegewezen, dat gelijk is aan het aantal slagen van de baan vermeerderd met zijn handicap. Als een speler het aantal toegewezen slagen heeft gespeeld, dan zet hij zijn vlag op de plaats waar de bal met de laatste slag terecht is gekomen. Heeft een speler nog slagen over na hole 18, dan wordt op hole 1 en eventueel op volgende holes verder gespeeld. Winnaar is de speler van wie de vlag het verst staat.

Four Ball Better Ball

Twee teams van elk twee spelers nemen het tegen elkaar op. Elke speler speelt zijn eigen bal. Per hole wordt de beste individuele score van elk team genoteerd.

Reserveer

Starttijden

Mijn Bergvliet

Lesboeken

Wedstrijdkalender

Contact

Kom langs

Landgoed Bergvliet

Salesdreef 2
4904 SW, Oosterhout
076 579 5666