Golfregels - Coronaregels

T.g.v. de coronacrisis zijn er op de golfbaan diverse maatregelen getroffen m.b.t. hygiëne. Deze hebben ook gevolgen voor de regels in de baan.


Vlaggenstok niet aanraken
I.v.m. de hygiëne mag je de vlaggenstok niet aanraken. Om dit te voorkomen is een inzetstuk in de hole geplaatst.
Een bal is uitgeholed zodra deze volledig stil ligt op het inzetstuk. Als de bal het inzetstuk raakt en weer uit de hole rolt/springt, is de bal dus niet uitgeholed. Dan zul je minimaal nog een slag moeten doen.
Het gebruik van dit inzetstuk is toegestaan bij het lopen van qualifying kaarten en bij wedstrijden.


Plaatsen bal in de bunker
Om besmetting te voorkomen zijn de harken uit de bunker verwijderd. Omdat het moeilijk blijkt de bunker fatsoenlijk achter te laten, is voor de bunker de volgende plaatselijke regel van kracht.

Verkorte vorm plaatselijke regel
Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler zonder strafslag éénmaal een bal plaatsen op een plek naar keuze in de bunker binnen de lengte van een scorekaart of 15 cm van de oorspronkelijke ligging van de bal, niet dichter bij de hole.

Volledige plaatselijke regel
Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler zonder strafslag éénmaal de oorspronkelijke bal of een andere bal plaatsen in de bunker. Het gebied waarin geplaatst mag worden en waarvan dan gespeeld mag worden, mag niet verbeterd worden en het gebied waarin geplaatst mag worden moet voldoen aan de volgende eisen:

  • Referentiepunt: plaats van de oorspronkelijke bal.
  • Afmeting van het gebied gemeten van referentiepunt: de lengte van een scorekaart of 15 cm van het referentiepunt, maar met de volgende beperkingen:
    • dit gebied mag niet dichter bij de hole zijn dan het referentiepunt, en
    • dit gebied moet in de bunker zijn.
       

Bij het handelen volgens deze plaatselijke regel moet de speler een plek kiezen om zijn bal te plaatsen en de procedures te volgen voor het terugplaatsen van een bal volgens de Regel 14.2b(2) en 14.2e.
Straf voor spelen van bal van een verkeerde plaats in overtreding van een plaatselijke regel: algemene straf volgens Regel 14.7a.