Dutch Open 2021

Wedstrijdverslag

16 t/m 19 september 2021

Wedstrijd verslag van Vincent

Waar het allemaal begon
Al jaren koop ik een kaartje voor het Dutch Open om zo de Europese toppers, en soms zelfs wereldtoppers, op golfgebied te mogen aanschouwen. Ballasteros in de winderige duinen van de Kennemer eind jaren ‘80. Toen golfde ik nog niet, maar vond golf kijken al geweldig.

Tijdens mijn jeugd ben ik opgegroeid in Heemstede. De Kennemer in Zandvoort was in de buurt, maar je kwam er nooit. Daarnaast waren er in de familie of kring amper golfers.

Later ging ik naar Noordwijk en de Hilversumse, meestal kijken op de zondagen en het promodorp. Altijd als ik er was liepen er heel veel golf vrijwilligers rond met bordjes ‘Silence please’ en ‘Fore’. Na een kort praatje gemaakt te hebben bleek al gauw, de NGF heeft een traditie om diverse golfverenigingen in de regio te vragen of ze een paar dozijn vrijwilligers op alle dagen kan leveren. Zij helpen dan ook met het succesvol maken van het golfevent.

Dutch Open 2021
En zo geschiede: Sjef de Wit was onze contactpersoon, alle coördinatie ging via hem, inclusief alle NGF-formulieren, kruisende e-mails en aanmeldingen. Alles was geregeld en ja ja, we werden zelfs door de NGF gekleed. De ophaaldag bij Bergvliet stond al klaar… totdat… 1 week voor de eerste toernooi dag er een mail binnen kwam. Ergens was de hele NGF bestelling ‘soort van zoek’. In de containers die tussen China – via Suez kanaal (vastlopen Evergiven?) – naar Rotterdam hadden moeten komen zaten de officiële NGF polo’s en jassen van de sponsor Duca del Cosma. Alles was zoek of in de verkeerde logistieke haven. Kortom, NGF heel snel creatief de kleding ergens in de regio bestellen / spoedklus laten drukken. Want u ziet het al op de foto, we zagen er allemaal prachtig uit.

Bernardus Hole 2
Bergvliet had hole 2 toegewezen gekregen. Wij, ‘de Marshalls’, kregen de taak om deze 395m par 4 te bemannen. Op diverse locaties toeschouwers tot stilte manen, maar ook de spelers en pers ontvangen. Daarnaast ook het spotten van de ballen die op 250m met tegenlicht in de zon naar je toe vlogen. Dit allemaal onder het genot van een stralende zon op een werkelijk schitterende baan.

We waren per dagdeel ingeroosterd, waarbij de dag al begon om 07.00 ter plekke, en de eerste dag zelfs 06:15 in een donker weiland verzamelen. Alles was perfect geregeld, toegangscontrole, crew ontvangst, lunch en diner bonnen en lunchpakketten. Rond 12.00 was de dagdeel wissel, en soms had je een hele dag. Best lang staan op de dagen met 2 x 32 die op hole 10 of hole 1 waren begonnen.

En dan de winnaar & het spel
Echt gaaf om de grote namen te zien van de Europese tour en ook de 9 Nederlanders die doorgingen naar het weekend. Helaas voor Wil Besseling en Joost Luiten geen top weekend, maar Darius van Driel (gedeeld 4e) en andere Nederlanders hebben het uitstekend gedaan. Speciale aandacht voor ex jeugd speler van Bergvliet: Rowin Caron. Met een eindscore van -6 een top prestatie op een moeilijke baan bij normaal Hollands weer.
Voor de organisatie was het top qua weer en daardoor was het ook mogelijk dat er een ronde 61 is gelopen op zaterdag door de latere winnaar Kristoffer Broberg. Iedereen heeft vast de indrukwekkende interviews na afloop gezien (Six Years of Hell!) – zoek het nog maar eens op. Dan hoor je ook het indrukwekkende verhaal over zijn contactlens die hij in één oog heeft gedaan, waardoor hij beter is gaan putten! Wonderbaarlijk.

Volgend jaar weer!
Kortom, als we volgend jaar weer welkom zijn op Bernardus voor het Dutch Open 2022, dan raad ik iedereen aan om 1. Te helpen en 2. Het eens écht mee te maken!

Ik ben nu niet in staat alle namen te noemen die er van ons bij waren – ruim 20 vrouwen en mannen -  maar ik heb genoten van mijn Tee-box team collega’s Alan Gandy, Peter Kool, Steven Fijneman en iedereen die ik toch weer ben vergeten.
En natuurlijk Sjef en Yvonne de Wit voor de warme contacten met de NGF.

Tot volgend jaar!

Vincent van Witteloostuyn

 

Wedstrijd verslag van Tom

Al eerder hebben leden van onze vereniging als vrijwilliger deelgenomen aan het Dutch Open (KLM-open).  Zij attendeerden het bestuur op de mogelijkheid om als golfclub een hole te adopteren tijdens dit internationale golftoernooi. Het bestuur heeft dit enthousiast opgepakt en zich aangemeld bij de NGF.

De NGF heeft dit verzoek gehonoreerd en zo kwam het dat er op donderdag 16 september nog voor 07.00 uur een flinke groep Bergvlieters, gehuld in een oranje Dutch Open polo, gezamenlijk zat te ontbijten in het crewhome. Ondanks het vroege uur alleen maar vrolijke gezichten! (Zou er dan toch iets kloppen van; ochtendstond heeft goud in de mond?) Op die dag werd het ontbijt overigens verstrekt door ,,onze” Will Maes! Golfclub Bergvliet was nadrukkelijk aanwezig!

Zelfs ze pro's maken wel eens foutje
De Bergvliet vrijwilligers hebben op hole 2 alle spelers aan zich voorbij zien trekken. Ook ons oud lid, Rowin Caron (zie onze Wall of Fame!), wist zich tot en met de laatste dag goed te weren tegen al het internationale golfgeweld.

Het was opvallend hoe deze spelers zich konden focussen! Ondanks hun fantastische spel konden wij ook constateren, dat deze golfers niet onfeilbaar zijn. Er werd regelmatig een bal in het beekje aan de linkerkant van de baan geslagen. Voor mij als matige golfer was dat zeker een opsteker!

Spotten niet zonder gevaar
Een aantal van ons stond tussen hole 2 en 3 letterlijk in het schootsveld van de spelers en het was mooi om te zien hoe ,,soepel” onze mensen op hun positie als spotter wegdoken als er gewaarschuwd werd dat er een bal hun kant op ging. Dat wegduiken op aangeven van onze mensen, die achter de spelers stonden en aanwezen waar de bal naar toe vloog. Zij voorkwamen dat spotters met blauwe plekken op het hoofd thuis zouden komen. Op die plek kon zeker in alle vroegte met laagstaande zon de bal niet zien aankomen. Een mooi staaltje van samenwerking!! (Het gerucht ging, dat deze aanwijzers ook zonder dat er een speler afsloeg, hun clubgenoten lieten wegduiken!)

Perfect geregeld
Als vrijwilligers zijn wij alle dagen in de watten gelegd. Naast de beschikbaar gestelde polo’s en regenjasjes konden we gebruik maken van een ontbijt, een lunch en een diner.

Op naar volgend jaar
Alle Golfclub Bergvliet vrijwilligers  hebben deze dagen als buitengewoon plezierig ervaren en zullen dit toernooi van de European Tour nog lang herinneren. Voor diegenen,  die er niet bij waren volgend jaar is er opnieuw een mogelijkheid om ons als adoptie golfclub aan te melden.  Het was dus absoluut de moeite waard, niet alleen om daar aanwezig te zijn maar ook om ons als golfclub Bergvliet in de picture te zetten!

Dus zet de 3e week van september 2022 vast in je agenda!