Clubkampioenschap Matchplay 2020

Wedstrijdverslag

Een nieuwe opzet
Dit jaar een nieuwe opzet van het clubkampioenschap matchplay. De spelwijze van 2019, waarbij in de voorronden de deelnemers zelf een afspraak met een tegenstander moesten maken, verliep niet altijd soepel. Om die reden is de regie van de voorronden weer bij de wedstrijdleiding gelegd en is gezocht naar een compacte wedstrijdvorm.

Inspiratie
Het Belgian Knockout was de inspiratiebron om het clubkampioenschap in twee weekenden af te ronden. Met de 3 x 6 wedstrijden werd snel naar een eindresultaat toegewerkt. De speeldagen werden vooraf bepaald, waardoor het niet nodig was om onderlinge afspraken te maken.

Het 3x6 systeem Bergvliet Knockout Matchplay in vogelvlucht

  • 4 Spelers in één flight  (A, B ,C en D).
  • Om de 6 holes heeft elke speler een andere tegenstander.
  • Hole 1 t/m 6     (set 1):    A speelt matchplay tegen B en C tegen D.
  • Hole 7 t/m 12   (set 2):    A speelt tegen C en B tegen D.
  • Hole 13 t/m 18 (set 3):    A speelt tegen D en B tegen C.
  • Per gewonnen set krijgt een speler 3 punten, voor gelijkspel 1 punt en bij verlies van de set 0 punten.
  • Het hoogste resultaat over 3 sets bepaalt de uitslag. In geval van gelijke punten wordt gekeken naar het onderlinge resultaat en het aantal gewonnen holes.
  • In de halve finale en de finale worden wel 18 holes matchplay gespeeld door 2 spelers.
  • Deze wedstrijdvorm kan alleen gespeeld worden als er een veelvoud van 4 spelers mee doet!

Het spelsysteem vereist steeds een goede concentratie en is dus ook een mentaal spelletje!

Ook een tweede speeldag voor afgevallen spelers
Spelers, die in de voorronden waren afgevallen, konden op de finaledag nogmaals de spelvorm matchplay 3 x 6 spelen. Ook andere clubleden hebben op die dag kennis kunnen maken met deze spelvorm. Hiermee was er ook publiek voor de finalisten. De coronabeperkingen hebben op de finaledag mogelijk invloed gehad op het aantal deelnemers. Desondanks waren er naast de 8 finalisten 20 deelnemers aanwezig.De besten wonnen
De betere spelers van Golfclub Bergvliet waren ook de finalisten, wat aangaf dat deze alternatieve wedstrijd met recht een kampioenschap kon worden genoemd.

Uitslag dames

1.
2.
3.
4.
Celine van Veen
Adriënne van Veen
Franka Martens
Jacqueline van Dongen


Uitslag heren

1.
2.
3.
4.
John Diertens
Han Mohlmann
Vincent van Witteloostuyn
Frank Karelse


Overige winnaars
Het was fijn om ook de overige deelnemers op de finalezondag te begroeten. De poulewinnaars van de 3 x 6 wedstrijd Matchplay mogen dan ook niet onvermeld blijven. Dit zijn: Louis Sjouwerman, Agnes Maenhout, Ton van Paridon, Andrew Snoeren en Pieter Krijn.

De wedstrijd in 2021
De spelvorm bij de Matchplay clubkampioenschappen 2020 was een experiment. De wedstrijdcommissie heeft met veel deelnemers over deze nieuwe vorm gesproken. De meesten vonden het een geslaagde aanpak. Natuurlijk waren er ook kritische geluiden. Wij zijn van plan om komend jaar opnieuw deze wedstrijdvorm te spelen en zullen de ervaringen van 2020 gebruiken om de spelwijze te verbeteren.
Als we je enthousiast hebben gemaakt, hou dan de kalender van 2021 in de gaten.