Heren Eindejaarsdag

Wedstrijdverslag

16 december 2019

Daarna eten
Natuurlijk gaat het in de verslagen van de herendagcommissie over golf. Er wordt op de maandagen serieus gegolfd, in het qualifying seizoen worden de scores geregistreerd en je handicap bijgewerkt. Het gaat dus ook ergens over! Deze winter zijn we ook met een proef gestart om de winterhandicap bij te houden.
Maar op de speciale golfdagen van de herendag koppelt de herendagcommissie het golfen graag aan een goed etentje! Denk aan de heren-invitatiedag, de Teerdag met barbecue op het terras, de fundagen met snert, oliebollen of bitterballen en de jaarafsluiting.
Wat dat betreft past Golfclub Bergvliet goed in het motto van Oosterhout: "Eerst eten". Bij de herendag wordt dat "eerst" natuurlijk "daarna", maar het weerspiegelt wel de Bourgondische (Brabantse) inslag van Golfbaan Bergvliet. Dit maakt Bergvliet tot een extra aantrekkelijke golfbaan, waar naast goed golfen ook de gezelligheid hoog in het vaandel staat.

Oliebollen van Frans en dineren bij Coti
Ook op onze eindejaarswedstrijd, een heerlijke golfdag op 16 december(!), ging de gezelligheid hand in hand met een natje en een droogje. Dat begon al in de baan; de catering werd verzorgd door de Kerstman en zijn maat. Al was wel duidelijk, dat als mensen zich proberen te vermommen, ze toch onmiskenbaar herkenbaar blijven als lid van de herendagcommissie. De door Frans "zelf" gebakken oliebollen en krentenbollen smaakten prima en de bijbehorende glühwein verhoogde het plezier. Er werd daarna een stuk beter geput! Jammer genoeg mochten er geen handicarts de baan in, maar gelukkig konden we de gebruikers van deze karren 's avonds wel weer begroeten. Piet V. heel veel respect dat je toch 18 holes hebt gelopen!
Ook het eten bij Het Paradijs was weer top; super vers en prima bereid. Bovendien in een zaal apart met ons eigen cluppie! Dankzij de door Coti geschonken dinerbonnen mogen Ad van Aalst en Jan Rothuijzen nog een keer op herhaling!

Terugkijken
De weetjes van Ad van Vessem, die eerder zijn verstuurd, heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: een gemiddelde leeftijd van 71,5 jaar! Een club van krasse knarren!
Helaas betekent dit ook, dat we in 2019 van een aantal herendagspelers afscheid hebben moeten nemen. Zeer terecht vroeg Frans ons deze mensen te gedenken.

99 deelnemers meer
Naast de cijfers van Ad heeft Frans jullie bij het Paradijs ook nog wat feiten vermeld.

 • Tot en met december dit jaar hebben er 2372 heren deelgenomen aan de herendag
 • Er is 46 maandagen gespeeld
 • Gemiddeld 51,56 deelnemers (wie die 0,56 man is laten we in het midden!)
 • Vorig jaar 2273 deelnemers en ook 46 keer gespeeld
 • Harrie Broeren heeft alle 46 dagen gespeeld
 • John Diertens 43 maandagen (hij had ook de meeste birdies!)
 • Henny Aarts 42 (vorig jaar koploper!)
 • Jack Beekers 41
 • Frans Damen 40 (hij heeft dus maar 6 maandagen op zijn boot gezeten!)
 • Jan Hulst 40
 • Ben Theunissen 40
 • Ad van Vessem 40

Deze cijfers maken duidelijk, dat het aantal deelnemers dit jaar met 99 is toegenomen, ruim 2 man extra per maandag!

Naar de 2375
Ondanks de toename van het aantal deelnemers is de herendagcommissie niet van plan op de lauweren te gaan rusten. Ons streven is om komend jaar op zijn minst de 2375 deelnemers te halen. De deelnemers kunnen ons daar eenvoudig bij helpen door minder of helemaal niet meer op vakantie te gaan!
Het is goed om te weten dat vanaf 2021 de hoogte je handicap wordt berekend op basis van de laatste 20 kaarten die je hebt gelopen. De meeste deelnemers aan de herendag halen dit aantal gemakkelijk, maar het is toch een serieuze stimulans om deel te nemen aan de regelmatige clubwedstrijden en de herendag in het bijzonder. De H&R commissie gaat dit nog gaan toelichten.
Eerlijk gezegd gaat het ons niet om het aantal deelnemers, het gaat ons vooral om het sociale aspect van het golfen. De onderlinge wedstrijdjes, de gezonde rivaliteit tussen de spelers, genieten van de grote diversiteit aan deelnemers, het respecteren van elkaar, het met plezier terugkijken op een fijne golfdag, een drankje na afloop en natuurlijk een etentje op z’n tijd. En het is een stuk veiliger op straat als we naar de golfbaan gaan!
Dat sociale is moeilijk te meten. We blijven daarom het aantal deelnemers bijhouden, want dat is een aardige indicator voor gezelligheid!

Enquête 2020 en liever geen boomers
Net als vorig jaar willen we eind maart weer een enquête houden over het functioneren van de herendag. Afgelopen jaar is na het raadplegen van de deelnemers afgestapt van het twee maal per jaar naar de japanner gaan. De mix van een barbecue op ons eigen terras in de zomer en een eindejaar diner bij Het Paradijs lijkt een schot in de roos. De shotgun funwedstrijden in het rustige seizoen met bijvoorbeeld snert zijn ook een succes.
Dit jaar willen wij graag voor nieuwe vragen in de enquête een beroep doen op de deelnemers.
Heb je ideeën over een andere aanpak, zie je graag iets veranderen, wil je een strenger deurbeleid, wil je graag 9 holes spelen in plaats van 18, gezonde kroketjes of links gebreide sokken laat het ons weten!
Dus kom op met jullie ideeën, wij willen graag blijven vernieuwen en blijven anticiperen op een veranderende golfwereld. Boomers moeten maar wat anders gaan doen, maar ook zij blijven natuurlijk van harte welkom op de maandagen!

Een sportief, gezond en gelukkig golfjaar 2020 toegewenst
De herendagcommissie

2019-12-16-heren-eindejaars-1.jpg
2019-12-16-heren-eindejaars-2.jpg
2019-12-16-heren-eindejaars-3.jpg