tips van fysas

Het golfseizoen is weer begonnen, dit betekent meer golfen, maar ook meer kans op blessures!

 

Fysas golffysiotherapie geeft u als specialist op het gebied van (para)medische begeleiding van golfers graag wat tips ter preventie van blessures. Saskia Gladdines geeft u deze vanuit haar ervaring als golfer, golffysiotherapeut en wetenschapper.

1: Warming-up
Zorg ervoor dat u het lichaam warm maakt met dynamische bewegingen, rekken en strekken zorgt voor luie spieren waardoor u de bal uiteindelijk minder ver slaat en de kans op een blessure vergroot. Door het lichaam op te warmen, voorkomt u een plotselinge piekbelasting en dus een grote klap op uw gewrichten. Gedurende het golfen komt er namelijk 8 keer uw eigen lichaamsgewicht op de wervelkolom te staan.

2: Zorg voor een check-up bij de golfprofessional
Voorkom een blessure en zorg voor een jaarlijkse check-up bij de golfprofessional. Samen met de golfprofessional kunt u kijken of u geen rare bewegingen bent gaan maken waardoor de kans op een blessure toeneemt. Als u bijvoorbeeld met een verkeerde techniek slaat heeft u een grote kans op een blessure.

3: Tas dragen of trolley?
Gedurende het lopen met de tas op rug vindt er een behoorlijke belasting plaats op de wervelkolom. De wervelkolom krijgt bij iedere golfswing al 8 keer de kracht van het eigen lichaamsgewicht te verduren zoals ik ook al vertelde bij de warming-up. Mijn advies zou dan ook zijn trolley mee en duwen!

Trolley duwen!
Zorg ervoor dat u de trolley duwt, trek deze niet achter uw aan dit geeft een verkeerde belasting van uw gewrichten. Let erop bij het duwen dat u niet voorovergebogen achter uw kar loopt, maar juist in een actieve houding.

4: Drinken
Warm weer? Beperk dan alcohol en cafeïne inname dit droogt u namelijk uit!  Drink voldoende zodat u goed gehydrateerd blijft. Het zou immers zonde zijn als uw prestaties verminderen door uitdroging. Zorg voor een vast ritme bijvoorbeeld om de 2 holes, als u immers dorst heeft is het al te laat.

5: Rust
Vergeet niet dat het lichaam soms tijd nodig heeft om te herstellen! Een goede regel is vaak om de dag golfen waardoor het lichaam de tijd krijgt om te herstellen.

Uiteraard begrijp ik ook dat als het in het weekend lekker weer is dat u lekker op zaterdag en zondag speelt. Zorg dan voor een ander herstel moment in de week. Het zou immers zonde zijn als u het golfen moet missen omdat u te fanatiek bent geweest.

Veel plezier met deze golftips, heeft u nog andere vragen loop gerust een keer binnen bij het spreekuur! Voor alle data kunt u terecht op: www.fysas.nl/spreekuur.

 

Baanstatus

14/06/2024 08:14
18 holes baan
Geopend
Pin position E
Zomergreens
Ja
Wintergreens
Nee
Qualifying
Ja

Reserveer

Starttijd boeken

Lesboeken

Wedstrijdkalender