Van droogte naar extreme regen

Na de droogte van afgelopen weken volgde in een korte periode extreme regenval. Dat de baan beide extremen aankan, heeft alles te maken met de juiste voorbereidingen. Hoe Greenkeeping de baan continu blijft optimaliseren, lees je hieronder.

Regelmatig zien jullie vast wel de Greenkeepers met een tuinslang met een potje eronder de greens handmatig beregenen. Dan zijn zij de droogteplekken in de greens aan het behandelen. In het potje zit een soort zeep (wettingagent), waardoor het water wat schuimt. Dit schuim zorgt na een paar behandelingen dat de waterafstotendheid van de grond wordt opgeheven. Het water zal weer makkelijker de grond infiltreren bij een regenbui, of een beregeningsprogramma. Het vochtpercentage van de greens, meten de Greenkeepers regelmatig met een vochtmeter. Zo blijven ze op de hoogte van het vochtgehalte van de greens en kunnen ze hierop anticiperen.

De laatste dagen hebben we verschillende keren extreme regenval gehad en dit na juiste de droogte van de weken ervoor. Dit zorgt ervoor dat er extra gewerkt wordt in de baan.

Zoals jullie mogelijk opgemerkt hebben spoelt het zand bij de bunkerranden helemaal weg. Het is vrij intensief werk om de bunkers weer fatsoenlijk te herstellen. Ook de driving range kan blank staan, net als een green. De grond of drainage kan zo'n grote hoeveelheid regen niet in één keer afvoeren. Vaak zie je dat wanneer het stopt met regenen, dat het water geleidelijk wordt afgevoerd. Daarom is het belang van het beluchten ook zo belangrijk. De grond moet ook de ruimte hebben om water op te kunnen slaan én af te voeren. Het fijnste voor iedereen is dat het voornamelijk 's nachts regent, al is dit de afgelopen weken soms even anders geweest.

Baanstatus

29/11/2022 08:10
18 holes baan
Geopend
Pin position A
Zomergreens
Ja
Wintergreens
Nee
Qualifying
Nee

Reserveer

Starttijden

Mijn Bergvliet

Lesboeken

Wedstrijdkalender